بزرگترين قلعه خشتي جهان پروژه ملي شناخته شد

مسعود حيدري کارشناس فني اداره ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري ورامين با بيان اين مطلب به ميراث آريا( CHTN) گفت: در سال گذشته اعتباري براي ساماندهي محوطه دروني و بيروني قلعه ايرج اختصاص پيدا کرد.

وي افزود: قرار است با ملي شدن پروژه ساماندهي قلعه ايرج طرح جامع مرمت و احياي اين قلعه به عنوان بزرگترين قلعه خشتي ايران و جهان تهيه و تدوين شود.

حيدري با بيان اينکه قلعه ايرج با احتساب محوطه داخلي و خارجي و خندق‌هاي قلعه 240 هکتار وسعت دارد خاطرنشان کرد: با تهيه طرح جامع، سندچشم‌اندازي براي توسعه گردشگري و معرفي ميراث‌فرهنگي شهرستان تهيه خواهد شد.

وي درباره اقدامات مرمتي که قرار است در طرح جامع گنجانده شود، اظهار داشت: يکي از طرح‌هاي ما مرمت بخش‌هايي از ديواره‌هاي قديمي ، ترسيم و نشان دادن آنها به بازديدکنندگان است.

به گفته اين کارشناس در سال گذشته براي مرمت و ساماندهي قلعه ايرج 29 ميليون تومان اعتبار از سوي معاونت ميراث‌فرهنگي اختصاص داده شد. در سال جاري نيز قرار است حدود 200 ميليون تومان اعتبار از سوي سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان تهران پيش‌بيني شود.

حيدري با بيان اينکه تهيه طرح جامع يک سال طول مي‌کشد، درباره کاوش‌هاي باستا‌ن‌شناسي در قلعه ايرج به ميراث آريا گفت: در سال گذشته 30 ميليون تومان اعتبار براي کاوش در قلعه ايرج اختصاص داده شد که اين کاوش‌ها در سال گذشته انجام نشد و قرار است به زودي کاوش‌هاي باستان‌شناسي اين قلعه شروع شود.

بنا بر اين گزارش، قلعه ايرج يکي از بي نظير ترين قلعه هاي خشتي جهان است که با ارتفاع 50 فوت با وسعت 200 هکتار با ابعاد 1200 در 100 متر در دوران ساساني (باستان شناسان به علت نبود کاوش هاي مورد نياز، نظرقطعي درباره قدمت آن نداده اند) ساخته شده است.

«کلايس »، باستان شناس اروپايي هم در نوشته هاي خود از ابعاد اين قلعه به عنوان دليلي بر ادعاي بزرگ ترين قلعه خشتي جهان ياد کرده و مي نويسد :« ابعاد داخلي شمال _ جنوب قلعه ايرج ورامين 1214 متر و ابعاد شرقي _ غربي آن 1150 متر است که با هيچ يک از قلعه هاي خشتي و تاريخي جهان قابل مقايسه نيست.»

اين قلعه مستطيلي در ابعاد 1440متر در 1280 متر ساخته شده است.

اين بناي تاريخي که بزرگترين قلعه خشت و گل دفاعي جهان به شمار مي رود در سمت شمال جاده ارتباطي ورامين به پيشوا قرار گرفته و در 4 جهت بنا، دروازه هايي به منظور فراهم ساختن امکان ورود و خروج به درون اين بناي ساخته شده است.

از چهار دروازه تنها دروازه اصلي که در شمال شرقي اين گنجينه عظيم واقع شده هنوز پس از گذشت قرنها پايدار باقي مانده است . در ونديداد آمده است : « اهورا مزدا گفت آفريدم قلعه‌اي چهار گوش با نام وارنا. کارشناسان و متخصصان تاريخي اين قلعه را همان قلعه ايرج ورامين مي دانند.

115/

انتهای پیام/

کد خبر 1387031212